Skip to content

Cursus tech savviness voor niet IT’ers

Eén van de zaken die in praktijk erg lastig lijkt te dichten is de kloof tussen business en IT. Om een kloof te kunnen dichten zul je elkaars perspectief eerst moeten begrijpen. Wat het in dit geval lastig maakt is het feit dat beide onderwerpen enorm veel domeinkennis en ervaring vereisen. 

Het is niet de bedoeling dat elke Product Owner, IT manager of anders een IT specialist wordt. Het is echter wel raadzaam om de essentie van zaken te snappen. Vanuit Product om teams te voorzien van de benodigde info en vanuit Management om op de juiste manier te kunnen leiden. In elk geval om de juiste keuzes te kunnen maken die gebaseerd zijn op basis kennis ipv op andermans voorkeuren en huidige hypes.

Inhoud van de cursus

De cursus is bedoeld om niet IT-ers de basisprincipes van software productontwikkeling en alles wat daar bij komt kijken bij te brengen. Dit alles op een niet-technisch begrijpbare manier. Tijdens deze cursus krijg je antwoord op de volgende vragen:

Product development

Wat is de essentie van softwareontwikkeling, wat zijn al die verschillende soorten talen en waarom zijn front-end en back-end nou zo verschillend? Wat is het doel van versionering en CICD? Wat is automatisch testen en is dat echt zo belangrijk als de teams zeggen?

Onderwerpen: programmeren, automatisch testen, coding standaarden, Continuous Integration/Delivery/Deployment, CI/CD Tool Chains, Software craftsmanship.

Operations

Wat is er nodig om goed beheer te kunnen doen? Wat zijn de gebruikelijke manieren van werken en zijn er nieuwe ontwikkelingen? Is het beheer in  de cloud nou echt zoveel goedkoper en makkelijker?

Onderwerpen: DevOps, ITIL, infrastructuur, DORA metrics, DevEx, cloud vs on-premise, kosten, de verschillende soorten werkzaamheden (Ontwikkeling Operationeel, Incidenten, Verbeteringen), 

Architectuur

Wat zijn de verschillende soorten software architectuur en welke trade-offs hebben ze? Zijn microservices bijvoorbeeld echt de oplossing voor de problemen die we nu hebben? Is het echt een goed argument dat als Facebook of Netflix iets op een bepaalde manier doet, wij het dan ook zo moeten doen?

Onderwerpen: typen architectuur en voor en nadelen, architectuur in relatie tot te behalen doelen, platform teams. 

Strategie 

Hoe bepalen zowel de IT als de productstrategie de oplossingen die we vanuit de techniek kiezen? Hoe vertaalt een strategie zich in technische keuzes?

Onderwerpen: strategische doelen vertalen naar architectuur, technologie keuzes en teamsamenstelling.

Use cases

Deze cursus voorziet in een aantal situaties zoals:

Switch van inkopen naar development van software 

Inkopen van software bij een leverancier en het zelf ontwikkelen van producten zijn compleet verschillende werelden met elk hun eigen benodigde aanpak. Om goede resultaten te kunnen boeken is het belangrijk om te begrijpen hoe eea in de basis werkt. 

Een antwoord op vragen

Het antwoord op de vraag waarom de ene technische keuze beter is dan de andere, is vaak gebaseerd op een voorkeur voor een (nieuwe) technologie of hype en niet op de concrete bedrijfsdoelstellingen. Na de cursus bent u zelf in staat om de juiste vragen te stellen om zodoende de juiste oplossingen voor uw uitdagingen te krijgen 

Overstap naar IT

Overstappen naar een omgeving waar IT de boventoon voert kan zeer overweldigend zijn en vaak bieden de antwoorden op vragen niet veel meer duidelijkheid. In veel gevallen stoppen mensen met vragen stellen omdat ze het gevoel krijgen dat ze dom overkomen. Het begrijpen van de essentie geeft u de kennis om te relateren aan vraagstukken.

Beter nemen van beslissingen over de oplossing

Het is waar dat teams technische oplossingen maken maar de randvoorwaarden (prerequisites) komen vanuit de Product & IT strategie. Als de kennis ontbreekt over welke opties er zijn om deze strategie technisch te kunnen dienen zullen de cruciale keuzes veelal door anderen worden gedaan.

Beter snappen wat er nodig is op organisatorisch vlak

Een sporttrainer moet gedegen kennis hebben van die sport. Hij of zij hoeft zelf niet per se goed te zijn in de sport maar moet op zijn minst weten hoe het spel gespeeld wordt en welke elementen belangrijk zijn. Hetzelfde geldt voor leiderschapsrollen binnen de IT. Alleen met gedegen basiskennis bent u zelf in staat om te zien wat de optimale teamsamenstelling is voor uw situatie en te behalen doelen.


Maximum aantal deelnemers: 12

Neem gerust contact met mij op voor verschillende configuraties van deze training (meer/minder deelnemers, in combinatie met andere trainingen of consultancy).